Bekijk Serpent van Silje Ulstein

Q&A Silje Ulstein: interview met de auteur van Serpent

Silje O. Ulstein (geb. 1985) heeft een masterdiploma in de literatuur behaald aan de universiteit van Oslo en heeft creatief schrijven gestudeerd aan de schrijfacademie in Bergen. Ze is opgegroeid in het noordwestelijke deel van Noorwegen waar het boek Serpent zich afspeelt. Momenteel woont ze in Oslo, waar ze werkt als administratief medewerker Bestuursrecht. Serpent is haar eerste boek. Het was een bestseller in Noorwegen, en de rechten zijn aan dertien landen verkocht.

Ter gelegenheid van het verschijnen van Serpent stelde ik Silje enkele vragen.

2. Wat inspireerde je tot dit verhaal?

Ik kwam op het idee voor Serpent toen een vriendin van mij die als vrijwilliger een nieuw thuis hielp zoeken voor zwerfkatten, me vertelde dat ze bang was dat een van de katten zou eindigen in het huis van een slangenbezitter, als slangenvoer. Dat was een verontrustend idee dat mijn verbeelding prikkelde. Ik vroeg me meteen af wat voor iemand zoiets zou doen. Daarmee begon het proces dat uitmondde in mijn debuutroman.

3. Wat was er het eerst: de plot of de personages?

Ik denk dat ik zowel plot als personages tegelijkertijd heb uitgewerkt: die twee beïnvloedden elkaar gaandeweg. Maar de personages waren beslist de belangrijkste drijfveer voor mij tijdens het schrijven. Ik begon met een vaag idee voor een verhaal en een idee voor een aantal personages. Ik begon een plot uit te schrijven, maar was daar niet tevreden over. Dus bedacht ik dat ik me meer moest verdiepen in de personages en moest ontdekken wie ze waren, om erachter te kunnen komen wat er met hen zou gebeuren. Vooral slangenbaasje Liv was een personage aan wie ik veel tijd heb besteed om haar te leren kennen, al hebben veel scènes die ik over haar heb geschreven het boek niet gehaald.

4. Een van de hoofdpersonen, Liv, is gefascineerd door een slang. Hoe kwam die slang in je verhaal terecht? Heb je zelf een fascinatie voor die dieren?

Zoals ik al zei, kreeg ik bijna bij toeval het idee voor die slang, maar hij zette alles in gang. Ik had zelf geen bijzondere interesse in slangen, afgezien van de gebruikelijke mengeling van angst en fascinatie die de meesten van ons voelen wanneer we ze zien in de dierentuin. Maar terwijl ik over de slang Nero schreef raakte ik zeer geboeid, vooral doordat ik me verbeeldde hoe het zou zijn om een slangenlijf te hebben en de wereld te ervaren zoals zij. Dus gaf ik Nero een eigen stem en perspectief in mijn boek.

5. Heb je research verricht voor je boek?

Ik wist heel weinig over slangen toen ik begon met schrijven, dus moest ik absoluut wat research naar ze doen. Ik las over slangen, keek naar documentaires en YouTube-video’s over ze, en ik bezocht ook slangen in de dierentuin, hield ze vast en praatte met hun verzorgers. Ik heb ook gebruikgemaakt van wat culturele geschiedenis, aangezien de slang een krachtige metafoor is met een diepe culturele oorsprong.

Aangezien dit mijn eerste misdaadroman was, heb ik uiteraard ook veel research gedaan naar politieonderzoek en naar de tijd en plaatsen waarin het boek zich afspeelt.

6. Zou je je schrijfroutine kunnen beschrijven?

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je een boek wilt schrijven, is er een gewoonte van maken om te schrijven. Ik besloot elke dag minstens vijftien minuten te schrijven. Die vijftien minuten werden algauw langere sessies, en terwijl ik verwikkeld raakte in het verhaal, werd het een vanzelfsprekende prioriteit in mijn leven. Ik heb niet veel regels voor wanneer en waar ik schrijf. Ik kan ’s ochtends of ’s avonds schrijven; in de bus, in een café, in mijn kantoor of aan de keukentafel. Soms schrijf ik graag op andere plekken in een poging om van perspectief te veranderen.

7. Wat is het leukst aan auteur zijn?

De momenten waarop ik lange tijd heb geworsteld met een probleem bij het schrijven en opeens een oplossing vind waardoor alles op z’n plek valt. Die momenten maken de hele worsteling de moeite waard.

8. Tot slot: Scandinavische thrillers zijn heel populair in Nederland. Welke Noorse (of Scandinavische) auteurs zou je aanraden aan Nederlandse lezers?

Nederlandse lezers hebben misschien wel meer Scandinavische thrillers gelezen dan ik. Ik ben dol op de Noorse schrijvers Karin Fossum en Torkil Damhaug, die allebei prachtig schrijven en geweldige karaktergedreven thrillers maken. Ik houd van thrillers die eruit springen en iets nieuws doen, zoals de Zweedse auteur Malin Persson Giolito met haar briljante thriller Quicksand (In dromen lieg je niet) of het verontrustende Hars door de Deense auteur Ane Riel.

Lees ook deze artikelen

Jo Nesbø: auteur van de maand mei 2022

In mei 2022 verschijnt het nieuwe boek van de Noorse thrillerauteur Jo Nesbø: 'Rateiland'. Lees hier meer over de thrillerauteur van de maand mei!

Lees meer
Tip- en Toplijsten