Bekijk de Samaritaan van Cilla & Rolf Börjlind

Q&A Cilla Börjlind: interview met de auteur van de Rönning & Stilton-thrillerserie

Cilla Börjlind is de vrouwelijke helft van het succesvolle Zweedse auteursduo Cilla & Rolf Börjlind, bekend van de Rönning & Stilton-reeks. Hun nieuwste thriller De samaritaan ligt nu in de boekhandel en is opnieuw een griezelig actuele thriller vol plottwists en psychologische spanning.

Ter gelegenheid van het verschijnen van deze heerlijke Scandi-thriller stelden we Cilla enkele vragen.

2. Wat was jullie inspiratie voor dit boek?

Toen we de verhaallijn aan het bedenken waren, hadden we twee opties: we sluiten het feit dat covid op dit moment de wereld overheerst uit of we nemen het juist op in ons verhaal. We kozen voor dat laatste. Op dat moment zouden de vaccins bijna geleverd worden en groeide de antivaccinatiebeweging met haar complottheorieën enorm. Dat was onze inspiratie. We dachten na over wat er kon gebeuren als de meest fanatieke antivaxers uit de beweging in een soort van terroristen zouden veranderen.

3. Tom, Olivia en de andere personages uit de serie zijn erg sympathiek en uniek. Wie is jullie favoriet?

Dat is een lastige vraag. Uit respect voor onze andere personages − we willen ze niet van streek maken aangezien we ze vast wel weer eens willen inzetten − zullen we een diplomatiek antwoord geven. We vinden ze allemaal even leuk om wie ze zijn en waar ze voor staan 😊.

4. Hoe zou je Tom en Olivia omschrijven?

Olivia – nieuwsgierig, moedig, maar soms iets te gretig voor haar eigen bestwil.

Tom – toegewijd, loyaal, maar soms zo eigenwijs als een ezel.

5. Kunnen jullie je werkroutine beschrijven?

Als we beginnen aan een nieuw boek wandelen we veel. We praten en bespreken dan ideeën. Daarna werken we het verhaal uit op een groot whiteboard. Als alle onderdelen van het verhaal een plek hebben, verdelen we het verhaal in scènes of hoofdstukken op de muur van onze studeerkamer. Omdat we met zijn tweeën schrijven, moet (bijna) alles opgelost zijn voordat we daadwerkelijk beginnen met schrijven, anders ondervinden we later problemen.  Na de eerste fase kiezen en verdelen we de verschillende personages of hoofdstukken en beginnen dan met het daadwerkelijke schrijfwerk. Elke dag lezen we elkaars teksten, geven we commentaar, vullen we dingen aan enzovoort… Beetje bij beetje komt het boek tot stand. Als we de eerste versie klaar hebben, gaan we door het verhaal heen om de teksten te polijsten en enkele delen te herschrijven totdat we tevreden zijn met het resultaat.

6. Wat is voor jullie het moeilijkst aan het schrijven van een boek?

Het moeilijkst is ongetwijfeld het bedenken van een nieuw verhaal. Sinds de jaren negentig schrijven we al misdaadverhalen; ooit zijn we begonnen met scripts voor films en tv. Het is een uitdaging om nieuwe onderwerpen te vinden zonder in herhaling te vallen. We proberen altijd te illustreren en te reflecteren op wat er in de samenleving gebeurt en niet zelden zijn dat de dingen die ons het meest van streek maken.

7. Laatste vraag: Scandinavische thrillers zijn erg populair in Nederland. Welke Zweedse (of andere Scandinavische) auteurs zouden jullie aanbevelen bij Nederlandse lezers?

Er zijn zo veel goede schrijvers, dus het is moeilijk om te kiezen, maar Åsa Larsson en Johan Theorin zijn twee misdaadschrijvers die we erg goed vinden.

Lees ook deze artikelen